EUROPESE BASIS REGELS DRONE VLIEGEN
WAT ZIJN DE REGELS IN EUROPA
BASISREGELS
In 2021 zijn de regels voor het vliegen met je drone in Europa veranderd. Nieuwe drone wetgeving en een drone brevet van EASA geven aan wat de verplichtingen zijn. In je thuisland is het makkelijk om te voldoen aan de drone wetgeving. Maar als je over de grenzen gaat is het anders.
ALGEMENE REGELS VOOR DE DRONE PILOOT
- Je bent minimaal 16 jaar oud; Ben je nog geen 16 jaar oud mag je vliegen met een waarnemer(dat kan één van je ouders zijn). De waarnemer is een piloot met een vliegbewijs. De waarnemer heeft altijd zicht op de drone en staat in contact met de piloot.
- Je hebt altijd je vliegbewijs bij je als je vliegt met je drone.
- Je hebt gekeken waar je mag vliegen? voor Nederland is dat de website GoDrone. Kijk bij het respectievelijke land voor een zoneringswebsite.
- Je hebt geen alcohol gedronken of drugs gebruikt.
- Vlieg niet in de buurt van hulpdiensten zoals een traumahelikopter of politiehelikopter.
- Land je drone direct als er ander vliegverkeer aankomt.
- Je respecteert andermans privacy. Je fotografeert of film iemand alleen als deze toestemming gegeven heeft om gefotografeerd of gefilmd te worden.
Meer weten? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drone
Drones zijn er in verschillende soorten en maten. Ze worden op verschillende plekken en voor allerlei doeleinden gebruikt.
Voor ieder vlucht houd je je aan de algemene regels voor de piloot.
Daarnaast zijn er drie categorieën waarin je vlucht kan vallen. De open, specifieke of de gecertificeerde categorie. Welke regels er gelden dat hangt af van de risico van de vlucht. Sinds 2021 gelden er drie verschillende categorieën in de Europese unie.
Om te mogen vliegen het Europese luchtruim moet je in het bezit zijn van de juiste brevetten en vergunningen. Ook moet je drone op de juiste manier gecertificeerd zijn. Deze certificering bepaald ook waar en hoe je met je drone mag vliegen.
WELK DRONE BREVET HEB IK NODIG?
Ga je vliegen met je drone en is deze lichter dan 250gram dan heb je geen brevet en exploitantennummer nodig. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de DJI Mini 3 en de DJI Mini 3 Pro deze lichte drones zijn 249gram en daar kun je zonder brevet of vergunning mee vliegen.
Ga je vliegen met je drone van 250gram en zwaarder dan moet je in het bezit zijn van minimaal het A1/A3 brevet. Daarnaast heb je een exploitantennummer nodig van de RDW. https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/drone/het-vliegbewijs-en-het-exploitantnummer-van-een-drone/aanvragen
Vlieg je professioneel met je drones dan is het zeker aan te raden om minimaal je A1/A3 brevet te halen en een exploitantnummer aan te vragen. Welk gewicht je ook gebruikt.
Heb je een exploitantennummer dan moet je deze op de drone bevestigen doormiddel van een brandplaatje of een label. Wil je vliegen met drones met het C5 of C6 label dan val je in de specific categorie en heb je een aparte vergunning nodig. Je vliegt dan een standaardscenario STS-01(VLOS = Visual line of sight) of STS-02(BVLOS = Beyond visual line of sight) en daar heb je een aparte certificering en vergunning voor nodig die bij je exploitantnummer geregistreerd wordt.
OPEN CATEGORIE
VLUCHTEN MET EEN LAAG RISICO
- De drone weegt (bij het opstijgen) maximaal 25 kg
- Je vliegt tot maximaal 120 meter hoogte
- Je vervoert geen gevaarlijke stoffen
- Je laat niets uit de drone vallen
- Je hebt altijd zicht op de drone. Dit heeft de visual line of sight (VLOS)
Voldoet je vlucht niet aan één of meer van deze eisen? Dan is de dronevlucht geen laag risico vlucht meer.
Om te vliegen in de open categorie heb je het juiste vliegbrevet nodig. Dit hangt af van het CE label van je drone of van het gewicht tijdens het opstijgen als je drone nog geen CE label heeft.
SPECIFIEKE CATEGORIE
VLUCHTEN MET EEN GEMIDDELD RISICO
Je Drone vlucht is een gemiddeld. risico vlucht als er:
- Boven mensenmenigten gevlogen mag worden
- Vluchten in de buurt van luchtvaartterreinen zijn toegestaan
- er met drones van boven de 25 kg gevlogen mag worden
- er hoger dan 120 meter gevlogen mag worden
- drones iets mogen laten vallen, bijvoorbeeld besproeien van gewassen
- er buiten het directe zicht gevlogen mag worden. Dit heet beyond visual line of sight (BVLOS)
- Je vervoerd mensen met de drone.
- Je vervoert gevaarlijke stoffen die een risico vormen voor de mens of de omgeving.
Voldoet je vlucht hier niet aan dan is het geen gemiddeld risico vlucht meer.
Voor het vliegen in de specifieke categorie heb je naast een vliegbrevet A1/A3 of A2 ook een vergunning nodig die bij je exploitantnummer wordt bijgeschreven.
Je drone voldoet aan de volgende eisen.
- De drone heeft een afmeting van 3 meter of meer en is ontworpen om boven mensen te vliegen.
- De drone is ontworpen voor mensen vervoer.
- De drone is ontworpen voor het vervoer van gevaarlijke goederen en moet stevig genoeg zijn om bij ongevallen het risico voor anderen te beperken.
Het ILT bepaald in Nederland of een vlucht in de specifieke categorie valt.
GECERTIFICEERDE CATEGORIE
VLUCHTEN MET EEN HOOG RISICO
Voor vluchten in de gecertificeerde categorie kun je denken aan vluchten door defensie met extreme BVLOS. Vluchten zoals met de reaper drones door defensie die bestuurd worden vanaf de andere kant van de wereld.
Het ILT bepaald of je vlucht in de gecertificeerde categorie hoort. Maar de regels voor deze categorie zijn nog niet duidelijk en worden nog gemaakt door de EASA. Het is dus nog niet mogelijk om te vliegen in deze categorie.
Cx LABELS EN GEWICHTKLASSEN
SUBCATEGORIE A1
DRONES TOT 249GRAM
Voor drones die minder dan 250 gram wegen bij het opstijgen gelden de algemene regels tijdens het vliegen maar de piloot hoeft zich alleen te registreren bij de RDW als de drone een camera heeft. En hoeft geen vliegbewijs te halen.
SPEELGOEDDRONES TOT 249GRAM
Voor speelgoeddrones die minder dan 250 gram wegen bij het opstijgen, gelden de algemene regels tijdens het vliegen. Daarnaast gelden de volgende regels.
- Er is geen minimum leeftijd voor het besturen van de speelgoed drone, er mag zonder waarnemer gevlogen worden.
- Je hoeft je niet te registreren bij de RDW en je hebt geen exploitantenvergunning nodig.
- Je hoeft geen vliegbewijs te hebben.
DRONES TOT MAXIMAAL 500GRAM
Voor drones die maximaal 500 gram wegen bij het opstijgen, gelden de algemene regels voor vluchten met een laag risico. Voor de piloot gelden de algemene regels voor en tijdens de vlucht. Daarnaast geld dat de piloot niet boven mensen vliegt.
SUBCATEGORIE A2
DRONES TOT MAXIMAAL 2KG
Wil je dichter bij mensen vliegen en is je drone (bij opstijgen) lichter dan 2 kg? Dan valt je vlucht in subcategorie A2
Voor vluchten in subcategorie A2 gelden de algemene regels voor en tijdens het vliegen. Daarnaast geld dat de piloot een vaardigheidsbewijs heeft en minimaal 50 meter horizontaal afstand houd tot mensen.
In subcategorie A2 mag je vliegen met een
SUBCATEGORIE A3
DRONES TOT MAXIMAAL 25KG
Is je drone (bij opstijgen) maximaal 25kg? dan valt je drone in subcategorie A3. Voor drones to maximaal 25kg gelden de algemene regels voor vluchten met een laag risico. Voor de piloot gelden de algemene regels voor en tijdens de vlucht. Daarnaast vliegt de piloot alleen in gebieden waar geen mensen zijn. en houdt de piloot minimaal 150 meter afstand van woon-, handels-,industrie- en recreatie zones
Zodra alle drones verkocht worden met een CE label zullen de gewichtsklassen vervallen omdat iedere verkochte drone het juiste keurmerk heeft.
Cx LABELS
Vanaf 1 januari 2024 mogen er geen drones meer verkocht worden zonder Cx label. Het Cx Label bepaald in welke klasse de drone valt en met welk brevet je de drone kunt vliegen.
Het oude systeem op basis van gewicht zal langzaam gaan verdwijnen als de drones uit de winkels en uit het luchtruim verdwijnen.
Nieuwe drones kunnen doormiddel van een firmware update voorzien worden van een Cx Label waardoor ze in een bepaalde klasse vallen.
C0 LABEL
Voor Drones met het C0 Label gelden de algemene regels voor de piloot. Je hoeft de drone alleen te registreren bij het RDW als deze een camera heeft.
Je hebt geen vliegbewijs nodig
C1 LABEL
Voor het vliegen met drones met een C1 label gelden de algemene regels voor de piloot. De drone heeft een maximaal gewicht tijdens het opstijgen van 900gram.
Standaard vlieg je in de open categorie met vliegbrevet subcategorie A1/A3 wil je dichter bij mensen dan is vliegbrevet subcategorie A2 verplicht.
DRONES
- DJI Mavic 3 Cine en DJI Magic 3 Classic (Na firmware update en registratie op de website van DJI)
C2 LABEL
Voor het vliegen met drones met een C2 label gelden de algemene regels voor de piloot. De drone heeft een maximaal gewicht tijdens het opstijgen van 4kg.
DRONES
C3 LABEL
Voor het vliegen met drones met een C1 label gelden de algemene regels voor de piloot. De drone heeft een maximaal gewicht tijdens het opstijgen van 25kg
DRONES
C4 LABEL
Voor het vliegen met drones met een C1 label gelden de algemene regels voor de piloot. De drone heeft een maximaal gewicht tijdens het opstijgen van 25kg
DRONES
C5 LABEL
Voor het vliegen met drones met een C5 label gelden de algemene regels voor de piloot. Er is nog niet veel bekend over drones met het C5 label. Wanneer er meer informatie beschikbaar komt pas ik dat hier aan.
DRONES
C6 LABEL
Voor het vliegen met drones met een C6 label gelden de algemene regels voor de piloot. Er is nog niet veel bekend over drones met het C6 label. Wanneer er meer informatie beschikbaar komt pas ik dat hier aan.
DRONES
Op dit moment zijn er nog geen drones met het C6 Label.
VLIEGEN MET JE DRONE IN HET BUITENLAND
De A1/A3 en A2 brevetten zijn geldig in het hele EASA luchtruim. Wil je weten wat de regels zijn in het land waar je wilt vliegen? Kijk dan op Drone vliegen in het buitenland.