HET SMOELENBOEK

Je kent het wel, je belt naar een organisatie en je krijgt een medewerker aan de telefoon. Je hebt een prettig gesprek en maakt een afspraak of je doet zoals ik dat ook doe je bereid je voor. Ik ga dan altijd kijken op de website van de organisatie en zoek het smoelenboek of de ‘over ons’ voorstelpagina op. 

Ik vind het namelijk prettig als ik een gezicht zie bij de persoon die ik net gesproken heb. 

Of je hebt net een leuk gesprek gehad tijdens de voetbalwedstrijd zijn van je zoon of dochter, Gewoon tijdens het winkelen of op de verjaardag van een gezamenlijke vriend of vriendin. Je wilt hem of haar nog eens spreken maar je hebt geen contact gegevens, alleen maar het bedrijf waar die persoon werkt. Als je dan een goed smoelenboek of voorstelpagina hebt met profielfoto of zakelijk portret en de contactgegevens zou je daar zomaar een klant aan over kunnen houden. 

Wat is een smoelenboek? De voorstelpagina voor bedrijven, verenigingen is een soort uitgebreide telefoonboek. Dit kan een app zijn. Een web applicatie of gewoon een simpele web pagina. 

 

foto’s 

WAT IS EEN SMOELENBOEK?

De bedrijfsvoorstel pagina ook wel het smoelenboek genoemd. Het is een voorstelpagina vaak onderdeel van de ‘over ons’ pagina’s op de website of deel van het intranet van een bedrijf of organisatie. In onder andere fabrieken en ziekenhuizen worden de foto’s van het smoelenboek ook wel op de bedrijfspas gebruikt.

Maar het is vooral een pagina waar je collega’s kan opzoeken zodat je contact met ze kunt opnemen. En je stelt je medewerkers voor aan je klanten. Laat je medewerkers ook zeker wat extra vertellen over de passie die ze hebben voor hun werk je maakt dan de voorstelpagina extra persoonlijk. 

WAAR GEBRUIK JE EEN SMOELENBOEK VOOR?

Je gebruikt het smoelenboek of de ‘over ons’ zakelijke voorstelpagina om je klanten, potentiële klanten en geïnteresseerde. In contact te brengen met de ambassadeurs van je organisatie. De vakmensen en je medewerkers die voor je werken. Samen met de contactgegevens, LinkedIn profiel en een persoonlijk verhaaltje over passie in hun werk geef je een sterk visitekaartje af. 

Contact met je klant wordt er persoonlijker door omdat ze voordat ze iemand persoonlijk ontmoeten ze al een gezicht bij de naam hebben. 

HOE MAAK JE EEN SMOELENBOEK?

Als je nog geen voorstelpagina hebt dan is het goed om te beginnen met het MT. 

Maar het voorstellen van je medewerkers is net zo belangrijk. Je hebt waarschijnlijk alle contactgegevens als beschikbaar. Zet ook zeker een relevant link naar het LinkedIn profiel van de medewerker op de contactpagina. LinkedIn is al lang geen veredelde CV meer maar een volwaardig zakelijk social media platform waar vakmensen elkaar op de hoogte houden en kennis delen. 

Je kunt een voorstelpagina per afdeling of divisie maken of op alfabet. Soms wordt er in samenwerking met de web bouwer een dynamische voorstelpagina gemaakt waarmee je kunt filteren en zoeken. Zorg er ook voor dat je pagina SEO vriendelijk is zodat je medewerkers gevonden worden op de bedrijfspagina en niet alleen op gun LinkedIn ze zijn immers je beste ambassadeurs. 

Als je weet wie je op de voorstelpagina wilt hebben dan is het tijd om een afspraak te maken met een fotograaf. Het is dan belangrijk dat je zowel een foto krijgt voor op de voorstelpagina als profielfoto voor LinkedIn of andere social media platformen. Zo krijg je eenheid en je zorgt er voor dat je medewerker herkenbaar is. 

Gebruik nette bedrijfskleding of je bedrijfskleuren in de profielfoto’s. Hierdoor krijg je herkenning en weten je klanten dat ze bij je werken. Het oogt professioneler. 

Plaats de profielfoto’s in je bedrijfs beeldbank. Je hebt dan altijd een recente foto van een medewerker beschikbaar als deze nodig is voor bijvoorbeeld een advertorial. Een artikel in een magazine of bij een blogpost op je website. 

Vraag ook altijd aan de fotograaf om licentie voor vrij gebruik. Waarin geregeld is dat je de foto over en altijd mag gebruiken voor de promotie van je onderneming. Bij mij krijg je dan een business licentie. Hierin is geregeld dat je de foto mag gebruiken zonder dat er achteraf nog een rekening komt voor het gebruik van de beelden. Je hebt het gebruik dus afgekocht. 

Als ik social media portretten ga maken krijg je twee foto’s 1 Zakelijk portret vanaf de knie en een vierkante profielfoto voor op LinkedIn. Het zakelijke portret kun je plaatsen op je voorstelpagina of in je smoelenboek en het social media portret in bijvoorbeeld LinkedIn maar ook in applicaties als Microsoft Teams of Google Meet. 

Deel dan de profielfoto’s met je medewerkers zodat ze deze zelf kunnen plaatsen op LinkedIn en hun profielfoto in MS Teams en Google Meet kunnen aanpassen. 

Een foto gaat ongeveer drie jaar mee waarna het weer tijd is om de portretten te verversen.