Dark Data

Wachtend op de trein, in de koffiehoek op kantoor of misschien wel op het toilet. Meerdere keren per dag pak je je iPhone om even snel te kijken op Facebook, Instagram, Twitter of gewoon een beetje browsen op het internet. Niet beseffend dat de informatie niet op je telefoon staat maar ergens in ‘de Cloud’. De Cloud, een duur woord voor het internet is overal ons heen. Maar weinigen beseffen dat het internet ook een fysieke locatie heeft, Het staat ergens. Op ongedefinieerde bedrijvenparken staan Datacenters, vierkante gebouwen zonder ramen met hoge hekken en camera’s. Met dikke glasvezelkabels verbonden met de rest van de wereld.

De Nederlanders, groot geworden met hun beheersing van het water en handel met de rest van de wereld. Maar weinige weten dat het de twee na grootste internetknooppunt ter wereld in Nederland staat. Verspreid tussen anonieme Datacenters leveren ze je Facebook, Twitter, Instagram en email. Maar ook je Citrix sessie, Je zakelijke VPN-verbinding, je medische informatie-uitwisseling tussen ziekenhuizen, je peninformatie als je betaalt in de winkel en nog veel meer. Informatie wordt met lichtsnelheid verstuurd door dikke glasvezelkabels en ontsluiten een nieuwe realiteit. 

Dark Data is een onderzoek naar deze locaties. Zonder licht en ramen bestaat er een nieuwe realiteit, een nieuwe wereld die om ons heen is. Een wereld zo bekend omdat we hem allemaal dagelijks gebruiken dat we eigenlijk niet beseffen dat er een echt gebouw voor nodig om hem te laten bestaan.